Blog

  • Żywienie psów i kotów w chorobach trzustki

    Trzustka jest narządem produkującym enzymy trawienne oraz hormony kierujące metabolizmem składników pokarmowych. praktyce klinicznej najczęściej mamy do czynienia z ostrym zapaleniem trzustki oraz jej przewlekłą niewydolnością. Są to choroby, w których oprócz odpowiedniego leczenia znaczenie ma również żywienie. W poniższym tekście przedstawiamy wskazówki, jak prawidłowo zadbać o dietę Waszego chorego pupila.


    Ostre zapalenie trzustki

    W zapaleniu ostrym dochodzi do nadmiernego wydzielania enzymów trawiennych, dlatego nasze działania skupiają się na ograniczeniu aktywności trzustki, aby zapobiec jej samostrawieniu, jak również zniszczeniu pobliskich organów. Odpowiednie żywienie odgrywa dużą rolę profilaktyczną oraz zmniejsza ryzyko nawrotów.
    Najczęstszym błędem właścicieli jest powrót do żywienia sprzed choroby. Chcąc szybko nadrobić czas głodówki i podając wszystko na co tylko ma ochotę zwierzak, łatwo można doprowadzić do nawrotu choroby.
    Według najnowszej wiedzy, nie prowadzimy głodówki u psa dłużej niż 24 h (maksymalnie 48 h) a u kotów żadna głodówka nie jest zalecana. Posiłki wprowadzamy jak najszybciej pod warunkiem, że nie występują wymioty, pozwala to na ochronę komórek jelit – enterocytów.

    Zalecenia żywieniowe

    Dieta zwierzęcia z chorą trzustką musi być indywidualnie dostosowana do jego potrzeb.
    Dla psa to przede wszystkim niska zawartość tłuszczu w pokarmie. Przez kilka pierwszych dni zalecamy gotowane chude mięso (pierś, uda bez kości i skóry z kurczaka lub indyka, schab wieprzowy) oraz gotowane warzywa (marchew, dynia, ziemniak, batat, pietruszka). Podajemy posiłki częściej ale w mniejszych porcjach, 3-4 razy dziennie.
    W przypadku kotów należy podawać pokarm niskotłuszczowy a dodatkowo niskowęglowodanowy. Dobrym wyjściem jest podawanie chudego, gotowanego mięsa, bez dodatku warzyw przynajmniej 6 razy dziennie w małych porcjach.
    Po ustabilizowaniu się stanu pacjenta, możemy stopniowo przejść na karmę gotową: mokrą, o zawartości tłuszczu w granicach 5%. Oznaczone są nazwami light, gastrointestinal, low fat. Takie żywienie powinno być stosowane przez okres 4-6 tygodni.
    W walce z chorobą pomocna jest suplementacja kwasami Omega-3, które normalizują poziom lipidów we krwi oraz mają działanie przeciwzapalne.
    U kotów, u których występuje brak apetytu, lekarz weterynarii może włączyć leki stymulujące apetyt.


    Przewlekła niewydolność trzustki

    Zapalenie przewlekłe prowadzi do zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki, czyli ograniczenia produkcji enzymów potrzebnych do trawienia pokarmu. Objawy pojawiają się późno, kiedy prawie cały miąższ organu jest zniszczony.
    Przewlekłe i obfite biegunki, wychudzenie, matowa sierść oraz łuszczący się naskórek są efektem zaburzeń wynikających z nieprawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

    Zalecenia dietetyczne

    Stosowanie preparatów zawierających gotowe enzymy: amylazę, lipazę i proteazę. Za ich dobranie odpowiada lekarz weterynarii, obserwując reakcję organizmu pacjenta, który najczęściej będzie je przyjmował do końca życia.

    Należy wprowadzić dietę bezzbożową o wysokiej strawności, obniżonym poziomie włókna pokarmowego oraz początkowo zmniejszonym tłuszczu, który w miarę odpowiedzi na leczenie powinniśmy zwiększać.
    Wprowadzenie probiotyków wspomaga odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej jelit a redukcję patologicznej.
    Suplementacja obejmuje podawanie zastrzyków z witaminy B12 dla zdrowia jelit, prawidłowego przybierania na wadze i funkcjonowania mózgu.

    Pamiętajmy, że pod żadnym pozorem zwierzę nie może jeść resztek z posiłków opiekuna oraz karmy zdrowych zwierząt. Podczas spacerów należy pilnować aby nie zjadło czegoś przypadkowego. Powinno się unikać dodatkowych przekąsek, smaczków; pokarmu smażonego i tłustego.
    Nie podajemy ryżu, kaszy, chleba, jogurtu, sera.

    Autor: Marta Sobieszek